Kalle Lax

Herttoniemi puolivuotiskatsaus 1/2 2022

Kuten kaikki tietävät, vuosi 2022 on tapahtumillaan muuttanut monia asioita. Nollakorkojen maailma, johon asunnonostajat ovat tottuneet aiempien vuosien aikana on nyt takanapäin ja edessä on entistä arvaamattomampi tulevaisuus. Miten maailman mullistukset ovat siis muuttaneet asuntomarkkinoita?

Tässä tekstissä käyn läpi toteutuneisiin kauppoihin perustuvaa tilastoa Herttoniemen ja Helsingin osalta, sekä avaan omaan kokemukseeni pohjautuvia näkemyksiä markkinan kehityksestä.

Mielestäni asuntomarkkinan viileneminen on ollut jo pidempiaikainen trendi, mutta Ukrainan sodan eskaloitumisen jälkeen ei ole enää voinut puhua kehityksestä, vaan kyseessä on ollut radikaali muutos. Ostajien vähäisyys, sekä myynnissä olevien kohteiden määrän räjähdysmäinen kasvu ovat leimanneet helmikuun jälkeistä markkinaa, eikä suurempia muutoksia ole ollut toistaiseksi havaittavissa. Karkeasti sanottuna ostajia on ollut 2-3 kertaa vähemmän, kun taas asuntoja on ollut markkinoilla vastaava määrä enemmän. Muutoksien ollessa ilmiselviä, ovat ne näkyneet hintapyynnöissä huonosti ja pitkällä viiveellä, mikä on johtanut pitkittyneisiin myyntiaikoihin sekä kohteiden myymättä jäämiseen. Vaikka uutiset ovatkin myyjille huonoja, niin riskiä sietävälle ostajalle voi avautua erinomaisia tilaisuuksia tarjonnan suuruudesta johtuen. Vaikken rahoitusasiantuntija olekaan, niin suosittelen lämpimästi korkosuojausta ja välttämään liian tappiin vingutettuja lainoja.

Niin ikään henkilökohtainen ja erittäin tuore havainto on ollut korko asuntolainaa neuvotellessa. Euribor 12kk on kirjoitushetkellä 1,2%, kun paria viikkoa aiemmin se oli vajaan prosentin. Sen päälle tulee tietenkin pankkikohtainen marginaali, eli lainan kulut ovat selkeästi korkeammat esimerkiksi vuoden takaiseen verrattuna. Samaan aikaan nousevat elinkustannukset saavat varmasti monet miettimään asumisen prioriteettejä uusiksi, joten ostajat todennäköisesti suosivat enemmän niitä kohteita, joissa vastike on edullinen ja kulut helpommin ennakoitavissa. Ennustan siis, että taloyhtiöiden ammattitaitoinen ylläpito ja taloudenhoito nostavat merkitystään tulevaisuudessa.

Vuoden 2022 alkupuoliskon aikana Helsingin kerrostaloasuntojen myyntiaika on pidentynyt jonkin verran viime vuosiin verrattuna. Muutos ei vaikuta dramaattiselta, mutta kentältä havainnoituna muutos näyttäytyy selkeämpänä, joskin huomion joutuu keskittämään rajatulle alueelle.

Tilasto ei ole aivan aukoton, koska myyntiaika nollaantuu mikäli sama asunto ilmaantuu myöhemmin myyntiin uutena kohteena, mikä pätee tietysti jokaiseen vuoteen. Sen vuoksi olisi mielenkiintoista nähdä tilastoa myymättä jääneiden asuntojen osalta, koska se todennäköisesti korreloisi talouden suuriin muutoksiin parhaiten. Tietääkseni sellaista tilastoa ei kuitenkaan ole olemassa. Vuoden päätyttyä voidaan myös verrata toteutuneiden kauppojen määrää ja uskon kauppamäärän jäävän reilusti alle edellisvuoden.

Helsingin keskineliöhinnat ovat kohonneet vuosien aikana tasaisesti. Mikäli otanta olisi pidemmältä ajalta, niin vastaava käyrän tasanne olisi havaittavissa 2008, sekä 2014 paikkeilla. Kriisit tähän mennessä ovat pysäyttäneet kehityksen hetkeksi, minkä jälkeen kehitys on jatkunut nousujohteisesti. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa ja hintakehitys riippuu varmastikin muuttoliikkeesta sekä korkotason kehityksestä, jonka osalta ennusteet ovat muuttuneet paljon jopa kuukauden sisällä. Henkilökohtaisesti seuraan mielenkiinnolla etenkin muuttoliikkeen kehitystä Pääkaupunkiseudulla, koska korona-aikana ihmiset hakeutuivat asumaan väljemmin ja mielenkiintoni kohdistuu nimenomaan sen trendin pysyvyyteen.

Herttoniemessä kauppojen lukumäärä on taittunut loppukeväästä jyrkkään laskuun ja touko-kesäkuu oli kauppamäärissä mitattuna erittäin hiljainen. Edellisvuoteen verrattuna neliöhinnat ovat kehittyneet korkeammassa käyrässä kuin koko Helsingissä ja mielenkiintoiseksi jääkin nähdä koko vuoden kehitys.

Tiivistettynä markkina on kokenut aikamoisia mullistuksia kevään aikana, joten myyntiaikeisiin kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin ja maltillisin odotuksin. Riskien hallinta on suositeltavaa ja siinä keinoina on mm. korkosuojaus, käteispuskuri ja myös se, että myy oman asunnon pois ennen uuden ostamista. Ostajille hyviä tilaisuuksia on asuntomarkkinoilla varmasti, kunhan taloutta ei vie liian tiukille.

Jos haluat arvion asunnostasi, varaa maksuton arviokäynti täältä.

Kalle Lax
Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV
040 160 1521 | kalle.lax@neliotliikkuu.fi

Palvelen mielelläni asunnon vaihtamiseen liittyvissä asioissa Helsingissä, sekä muualla PK-seudulla. Parhaan markkinahinnan lupaan jo nyt. Ollaan yhteydessä.

Katso tästä miten myyn asuntosi!

Tämä kirjoitus on henkilökohtainen mielipiteeni, eikä edusta Neliöt Liikkuu LKV Oy:n virallista kantaa.

Oman asunnon arvioita ei tule nojata pelkästään tiedotteessa esitettyihin tilastoihin. Arviointi vaatii lukuisten yksityiskohtien huomioimista ja siksi se tulee tehdä kaikki tekijät huomioon ottaen.
Katsaus